Din aller beste oppgave?

bilde-17.png bilde-16.png

Motivasjonen for å lage oppgaver de siste dagene har ikke vært den største. En del av oppdraget mitt som lærebokforfatter hos Aschehoug, er å lage nettoppgaver til Mediemøte sin nettressurs. Ressursen er delt i to deler. En hoveddel som er drevet av en redaksjon og som gir en bred tilgang til ulike typer oppgaver innenfor de fleste tema i mediefaget. Den andre delen er tett knyttet opp mot boka. Tekstoppgaver, flervalgsoppgaver, dra og slipp, avkrysninger o.l blir knyttet mot det enkelte kapittelet. Her er hensikten å gi eleven øvelse i bruk og forståelse av nye bregreper og kunnskaper i tillegg til videre refleksjonsoppgaver.

Jeg oppdaget at jeg har hengt meg litt vel opp i tekniske begrepsøvelser som flervalgsoppgaver, dra og slipp og avkrysninger. Mangelen på motivasjonen min for å lage øvelsene kommer derfra, tror jeg. De er kjedeligere å lage, kanskje fordi de ikke åpner opp horisonten, men fanger kunnskapen i et konkret klikk. De krever på en måte en absolutt forståelse. Som humanist liker jeg det utmalende, spørsmålet i det som ikke er gitt. Så tenkte jeg at i oppgavelaging, fins det ingen fasit. Det er utrolig mye forskjellig som kan være gode oppgaver. Vi er lærende vesner.

Vel, uansett.. spørsmålet er: Hva er den beste kunnskapsoppgaven du noensinne har gitt/laget? Hvorfor mener du nettopp denne var god?

Kanskje noen der ute kjenner til noe faglitteratur om å lage oppgaver?

Begge eksempeloppgavene over er hentet fra Mediemøte nett, bokdelen.

This entry was posted in Mediemøter, læremiddel. Bookmark the permalink.

2 Responses to Din aller beste oppgave?

 1. Leif Harboe says:

  Det som umiddelbart faller meg i hu, er da elevene fikk i oppgave å lage en modernisert versjon av “Et dukkehjem”. Jeg tror de lærte veldig mer om denne teksten enn ved en vanlig tekstgjennomgang. Veldig enkelt å gjennomføre ettersom Ibsen foreligger som elektronisk tekst. Ellers er http://webquest.org/index.php (Webquestkonseptet interessant). Akkurat nå synes jeg at jeg ikke lager så veldig spennende oppgaver – det blir masse fragmentariske småoppgaver.

 2. Hm… Jeg har ikke vært så lenge i gamet at jeg kan snakke om noen kjempeoppgaver kanskj. Men, når jeg reflekterer litt over hvilke type oppgaver jeg liker så kommer jeg frem til disse stikkordene:

  Rollespill
  Problemøsning (problemer som løses før man går videre)
  Skape (et produkt, (kanskje en avatar til rollespillet))
  Innspill underveis som skaper spenning (brev fra en ukjent med nye utfordringer f.eks.)
  Samarbeid kombinert med individuelle oppgaver

  Dette ligner jo veldig på Storyline … Kanskje du kan få noen ideer i det minste ut av dette. Nå vet jeg vaffal hva jeg liker selv. Kanskje jeg skal prøve å lage en slik oppgave snart … c”,)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>