Wikibok om digitale forteljingar

bilde-36.png

Dette er en læreressurs på nynorsk laget av elevene i 2.klasse på Sogndal VGS. Bortsett fra at de har presentert Snapshot som det eneste nettverktøyet som kan være til nytte, syns jeg dette er blitt ganske bra, ettersom de stort sett har stått for det meste selv, og ikke hatt så god tid. Det er vel verdt å ta en titt på en av de lokalt produserte fortellingene.

Klassen har jobbet 12 skoletimer fordelt på 6 uker. De første to timene ble de introdusert for wiki og digitale fortellinger. De fikk også selve sluttoppgaven: Å lage en wikibok om digitale fortellinger.

De neste 4 timene gikk med til å samle stoff til boka i grupper ved hjelp av Google docs. De brukte også tid til å lage sine egne fortellinger. Den fjerde uka gikk med til presentasjon av de digitale fortellingene, mens de siste fire timene er blitt brukt til sluttføring av  wikiboka.

I størrelse er vel dette egentlig ingen bok. Det var mitt valg av plattform, wikibooks.org, som medførte at jeg kalte det en wikibok i prosjektet. Og det er akkurat i valget av løsning jeg rett og slett er litt usikker på om jeg gjorde det rette. Vi har hatt mye problemer med bruk av bilder i wikibooks, fordi de bare forsvinner, selv om de er selvlaget.

Har vært borti et par andre løsninger jeg heller ville ha valgt. pbwiki.com og wikispaces.com ser ut som om de er mer brukervennlig og at de også har en mer moderne design. Kanskje legger jeg hele boka inn på en av de andre løsningene, en dag.
Noen som har sine erfaringer med wikiprosjekter?

This entry was posted in digitale fortellinger, elevarbeid, læremiddel, skole. Bookmark the permalink.

4 Responses to Wikibok om digitale forteljingar

 1. Ingunn says:

  Jeg har prøvd meg med Wikipaces for å lage wiki om etterkrigstidens Storbritannia, og fant vel ut at elevene ikke var selvstendige nok foreløpig (dette var før jul i vg1). Det ble mye klipping og liming. Kansje temaet innbød til plagiering også. Men wikispaces i seg selv er greit å jobbe med, jeg har laget en kurswiki som jeg syns ble ganske ryddig selv, ihvertfall :) Men denne wikien deres virket veldig bra, syns jeg, så jeg har tagget den for senere granskning.

 2. I 2006 dro jeg i gang et wikiprosjekt i vgs hvor både lærere og elever skulle bruke Wetpaint for rapportering og dokumentasjon av prosjektoppgaver (lærere vudering). Jeg valgte da wetpaint fordi den var enkel. Enkelheten fører også med seg begrensninger. Neste gang jeg skulle bruke wiki testet jeg mange forskjellige, alle jeg kunne finne for øyeblikket, og konkluderte til slutt med at wikispaces gir størst fleksibilitet. Fleksibilitet (tenker spesielt på integrering av andre web 2.0 verktøy) er viktigere enn enkelhet, og viktigst av alt. Det var min konklusjon.

  En annen historie er det at jeg ble sittende alene (med unntak av 1 norsklærer) med vurderingsjobben i etterkant. Lærerne trakk seg tilbake til sine analoge pulter og gjorde forefallende arbeid – hehe
  Pytt pytt, frafallsprosenten på mekanisk avdeling er høy, og jeg hadde jo vinterferien til rådighet, og siden jeg hadde brukt juleferien til å lage ferdig opplegget så var jeg jo i siget likevel liksom … feriesiget … :)

  Wikispaces uten tvil fra denne kanten!

 3. Ole says:

  Spennende opplegg:-)
  Har brukt wikispace med en åttende klasse siden i fjor høst til å lage fagsider i samf og KRL. Opplever at de absolutt kan produsere bra fagstoff.

  De skriver som oftest i en tekstbehandler siden vi har litt kluss med wikispace på elevnettverket. Får dem til å levere teksten på its learning innimellom for å bruke plagieringskontrollen der. Opplever minimalt med klipp og lim.

  Wiki er, slik jeg ser det, en glimrende måte å jobbe med spesifikke fag og digital kompetanse på samme tid.

  Har skrevet en oppgave på studiet mitt ved HSH (IKT i læring) i wikispaces om wiki som gjorde at jeg fikk testet det mer inngående over lang tid. Entusiasmen ble definitivt ikke noe mindre av den grunn…

 4. Marita says:

  Fin ressurs! Jeg har bare brukt wikispaces, elevene analyserte musikkvideoer osv., det fungerte bra så lenge de jobbet på hver sin side. Jeg har også brukt det selv, og synes det har vært bra, men jeg har lite å sammenligne med fordi jeg ikke har prøvd noe annet. Wikibooks er kanskje bedre til noe som går mer i retning digitale bøker, og ikke til mindre opplegg som dette?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>